Houden we onze woning aan of gaan we verkopen?

Als jullie gaan scheiden, kunnen jullie ervoor kiezen om de woning waarin jullie wonen, te verkopen. Met de opbrengst van de woning wordt de eerste restschuld van de woning afgelost.

Als jullie gaan scheiden, kunnen jullie ervoor kiezen om de woning waarin jullie wonen, te verkopen.  Met de opbrengst van de woning wordt eerst de restschuld van de woning afgelost. Met het geld dat overblijft en met het individuele inkomen, kunnen jullie beide een nieuwe hypotheek af gaan sluiten.

Als een van beide partijen van plan is om in de woning te blijven wonen, moeten jullie stappen ondernemen voor het ontbinden van de hypotheek. Dit is wat er globaal gebeurt:

  • De bank gaat een persoon uitschrijven op de hypotheek. Voor de financiering gaat er min of meer een nieuwe hypotheek ontstaan, die op naam van een van beide personen komt te staan. 
  • De bank toetst de waarde van de woning opnieuw en bekijkt of de achterblijvende persoon de woonlasten kan dragen.

Toch komt ook bij de hypotheek soms meer kijken. Denk bijvoorbeeld aan de afspraken die gelden in het kader van de Nationale Hypotheekgarantie of wanneer jullie achter blijven met een restschuld na de verkoop van de woning. Ook belastingtechnisch heeft de verkoop of overdracht van de woning een grote impact. En hebben jullie nagedacht over wie de kosten voor de verhuizing draagt?

Voordat je een beslissing neemt over de woning, is het belangrijk om hierover in gesprek te gaan met een partij als Novum. Soms blijkt er namelijk meer mogelijk dan je denkt. Novum kijkt graag samen met jullie hypotheekadviseur om te kijken naar de mogelijkheden of de afwikkeling van de hypotheek te regelen. 

Ook de verhuurder moet op de hoogte gebracht worden van de scheiding. Vaak gelden er voor huur aparte afspraken die gemaakt zijn met de verhuurder bij het aangaan van het huurcontract. Novum kan ook samen met de verhuurder inventariseren wat de mogelijkheden zijn. 

Sluit formulier

Vrijblijvend een afspraak maken

  • Registermediator Registermediator
  • Scheidingsspecialist Scheidingsspecialist
  • Professioneel Professioneel
  • Deskundig Deskundig
  • Ervaring Jarenlange ervaring
  • Professionale kindercoach Professionele kindercoach
  • Kindgesprekken Kindgesprekken
Aangesloten bij ICR Coach Register ADR associate certified register mediator