Veelgestelde vragen

Scheiding
Mediation
  • Wanneer mediation?
    Wanneer mediation? Wanneer mediation?

    Mediation biedt een goede totaaloplossing voor de scheiding en betekent begeleiding van startgesprek tot overeenkomst. Bij mediation streef je naar het beste voor beide partijen, met wederzijds begrip, aandacht voor elkaar en de kinderen. Lees meer.

  • Wat is een mediator?
    Wat is een mediator? Wat is een mediator?

    Een mediator is een onafhankelijke, onpartijdige bemiddelaar die je kan helpen bij een scheiding. Het doel van een mediator is om het scheiden op een nette manier te laten verlopen met belang voor beide partijen. Dit om een vervelende vechtscheiding te voorkomen.

  • Wat is mediation?
    Wat is mediation? Wat is mediation?

    Mediation is het bemiddelen tussen jou en je (ex-)partner om het scheidingsconflict op te lossen. Hierbij is de bedoeling om tot een oplossing te komen die voor beide partijen aanvaardbaar is. De echtscheiding kan hierdoor veel sneller en netter verlopen dan via een rechtszaak.

  • Wat doet een mediator?
    Wat doet een mediator? Wat doet een mediator?

    Een mediator is erop gericht om tot een vergelijk te komen via gesprekken met zowel jou als je (ex-)partner. Hij of zij begeleidt de onderhandelingen tussen beide partijen. Waar nodig kan een mediator helpen om de vastgelopen communicatie tussen jullie beiden te herstellen.

  • Wat kost een mediator?
    Wat kost een mediator? Wat kost een mediator?

    Het tot een oplossing komen bij een scheiding is vaak maatwerk. Daarom verschilt de tijd die daarvoor nodig is per situatie. Het standaardpakket van NOVUM bestaat uit vijf sessies van 1,5 uur. Wij hanteren daarbij een uurtarief van €150,- per uur exclusief btw.

Wonen

Huurwoning

Koopwoning

Waardebepaling en verdeling

  • Hoe waarde huis bepalen bij scheiding?
    Hoe waarde huis bepalen bij scheiding? Hoe waarde huis bepalen bij scheiding?

    Het komt vaak voor dat personen die gaan scheiden samen een koopwoning bezitten. In dat geval moet er een aantal afspraken worden gemaakt. Hoe dan ook is het belangrijk om de waarde van het koophuis te bepalen. Dan kun je namelijk vaststellen wie op welk geldbedrag recht heeft. De waarde kan met of zonder taxatie bepaald worden.  Lees meer over de waarde bepalen van een huis bij een scheiding.

  • Hoe scheiden met schulden en vermogen?
    Hoe scheiden met schulden en vermogen? Hoe scheiden met schulden en vermogen?

    Bij een echtscheiding is de verdeling van het gezamenlijk vermogen een belangrijke zaak. Er kan tevens sprake zijn van een openstaande schuld die jullie samen hebben opgebouwd. Ook deze moet mogelijk worden verdeeld. Welke stappen je in beide situaties kunt zetten, is afhankelijk van de omstandigheden. De afspraken die jullie hebben gemaakt en onder welke voorwaarden jullie getrouwd zijn is bijvoorbeeld van belang.  Lees meer over scheiden met schulden en vermogen.

  • Hoe verdeel ik de inboedel bij scheiding
    Hoe verdeel ik de inboedel bij scheiding Hoe verdeel ik de inboedel bij scheiding

    Maak een inboedellijst en breng in kaart welke goederen moeten worden verdeeld. Spreek af wie welke goederen krijgt en leg dit vast. Een tip is om afzonderlijk van elkaar een lijst op te stellen met de spullen waar jullie aan gehecht zijn. Bepaal vervolgens welke waarde de spullen vertegenwoordigen. Je kunt dit doen door uit te gaan van een nieuwprijs of tweedehands prijs of laten taxeren. Tips over het verdelen van inboedel bij scheiden.

Kinderen
  • Hoeveel kinderalimentatie?
    Hoeveel kinderalimentatie? Hoeveel kinderalimentatie?

    Als jullie gaan scheiden en kinderen hebben, dan hebben jullie de verplichting om ook financieel voor jullie kinderen te blijven zorgen. Dit wordt kinderalimentatie genoemd. Hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden is afhankelijk van de inkomsten en jaarlijkse indexering. Lees meer over kinderalimentatie.

Partner
  • Wanneer partneralimentatie?
    Wanneer partneralimentatie? Wanneer partneralimentatie?

    Als één van jullie beiden niet genoeg inkomsten heeft om van te leven, dan moet de ander na de scheiding bijdragen in de kosten. Dat wordt dus partneralimentatie genoemd. Jullie kunnen hierover samen afspraken maken. Dit gebeurt vaak in overleg met een mediator. Lukt het niet om tot een akkoord te komen? Dan stelt de rechter een bedrag vast. Lees meer over partneralimentatie.

Sluit formulier

Vrijblijvend een afspraak maken

  • Registermediator Registermediator
  • Scheidingsspecialist Scheidingsspecialist
  • Professioneel Professioneel
  • Deskundig Deskundig
  • Ervaring Jarenlange ervaring
  • Professionale kindercoach Professionele kindercoach
  • Kindgesprekken Kindgesprekken
Aangesloten bij ICR Coach Register ADR associate certified register mediator