Stappenplan

NOVUM kan jou en jouw ex-partner begeleiden bij het organiseren van een scheiding. Stap voor stap kijken we hoe een nieuwe toekomst voor beide partijen het beste vorm kunnen geven. Maar voor het zover is, helpen we je graag bij de eerste stappen.

Er bestaat vanzelfsprekend geen draaiboek voor een scheiding; elke scheiding verloopt anders. Toch zijn er een paar belangrijke aandachtspunten voor een scheiding te noemen. De eerste stappen die jullie al toekomstige ex-partners namelijk zetten, zijn namelijk vaak bepalend voor het verloop van de scheiding. Een paar tips.

 

Probeer in gesprek te blijven

Als duidelijk is dat jullie gaan scheiden, is het logisch als de emoties de overhand nemen. Toch is het belangrijk om te blijven praten. Probeer tijdens de eerste gesprekken die jullie over het scheidingstraject voeren, zoveel mogelijk praktisch na te denken en te bespreken hoe jullie invulling willen geven aan de scheiding. Het klinkt misschien gek, maar door te praten en de handen ineen te slaan, bereiden jullie je beide het beste voor op een toekomst zonder elkaar.

 

Laat mensen weten dat jullie gaan scheiden

Open zijn naar jezelf, naar familie, vrienden en eventuele kinderen, helpt in het proces. Probeer daarnaast vast bepaalde informatie voor jullie zelf in te winnen, of laat dat voor jullie organiseren. Praktische zaken als het opheffen van een gezamenlijke rekening of het overzetten van salaris, nemen vaak even in beslag, maar moeten wel geregeld worden.

 

Bepaal hoe jullie geholpen willen worden bij de scheiding

Als jullie overeenstemming kunnen bereiken over de manier waarop jullie willen scheiden, is de belangrijkste hobbel eigenlijk al genomen. Bepaal dus zo snel mogelijk of jullie willen scheiden met een advocaat of met hulp van een mediator.Haak deze partij zo snel mogelijk aan. Houdt ook hierbij voor ogen dat een gezamenlijke partij de beste uitkomsten voor jullie beide na zal streven.

 

Schrijf op wat je tenminste goed wilt regelen

Denk goed na over de toekomst en naar het verleden en schrijf dat op. Wat wil je tenminste goed afgehandeld hebben en wat wil je juist goed geregeld hebben voor een fijne toekomst? Het is soms moeilijk, maar het is belangrijk om jouw gedachten ook op een rijtje te krijgen, zodat je in gesprekken duidelijk aan kan geven hoe je over zaken denkt.

Leg aan jullie ondersteunende partij voor wat de knelpunten zijn en waar jullie mogelijkheden zien. Laat je bovendien adviseren over zaken waarover je niet nagedacht hebt; bij een scheiding komt veel meer kijken dan je in eerste instantie denkt.

Sluit formulier

Vrijblijvend een afspraak maken

  • Registermediator Registermediator
  • Scheidingsspecialist Scheidingsspecialist
  • Professioneel Professioneel
  • Deskundig Deskundig
  • Ervaring Jarenlange ervaring
  • Professionale kindercoach Professionele kindercoach
  • Kindgesprekken Kindgesprekken
Aangesloten bij ICR Coach Register ADR associate certified register mediator