Inkomen en alimentatie

Bij een scheiding valt er een groot deel van het inkomen weg. Dat betekent dat je voor veel financiële keuzes komt te staan, van het opheffen van gezamenlijke rekeningen, tot het partnerpensioen. 

Veel scheidingen resulteren in een inkomensdaling van beide partijen, veelal veroorzaakt door de keuze van andere werkdagen en financiële voordelen die vervallen wanneer je niet meer samen bent. Een gemiddelde inkomensdaling bedraagt soms wel tussen de 10 en 20 procent. 

Naast het inkomen zijn er vaak ook gezamenlijke rekeningen of andere vormen van gedeeld vermogen. Ook daarvan is het belangrijk om te bepalen of de rekeningen behouden of opgezegd worden en hoe de waardeoverdracht daarvan plaatsvindt.

Duidelijk is dat een scheiding in elke situatie grote financiële gevolgen heeft. Neem daarom altijd een financieel adviseur in de arm. Bij Novum kan je ook terecht met jouw belangrijkste financiële vragen. Het opstellen van een financieel plan voor beide partijen of voor de zorg van scheiden met kinderen of alimentatie, maakt onderdeel uit van de pakketten die Novum aanbiedt.

Wanneer jullie besluiten om niet meer onder een dak te wonen, zijn er niet alleen zakelijke gevolgen.

Ook ogenschijnlijk ‘simpele’ vragen als: wie neemt de bank mee, of wie behoudt de auto, zijn alledaagse zaken. Ook daarvan is het belangrijk om ze goed te regelen. De voorwaarden waaronder jullie getrouwd zijn of samenleven, zijn leidend voor de uiteindelijke verdeling. Zijn jullie bijvoorbeeld getrouwd in gemeenschap van goederen, dan hebben jullie op papier beide voor de helft recht op de spullen.

Maar hoe pak je dat aan? Verdeel je de boedel door middel van een financiële overdracht, of spreek je letterlijk af wie welke spullen krijgt? Of kies je voor een combinatie van beide en kan dat? En belangrijker misschien nog: wat is de waarde van de inboedel? Novum kan jullie helpen om dit op een rijtje te zetten en op te laten nemen in de vaststellingsovereenkomst. 

Sluit formulier

Vrijblijvend een afspraak maken

  • Registermediator Registermediator
  • Scheidingsspecialist Scheidingsspecialist
  • Professioneel Professioneel
  • Deskundig Deskundig
  • Ervaring Jarenlange ervaring
  • Professionale kindercoach Professionele kindercoach
  • Kindgesprekken Kindgesprekken
Aangesloten bij ICR Coach Register ADR associate certified register mediator