Scheiden met een huurwoning

Scheiden en huurtoeslag

Als je gaat scheiden kan dat gevolgen hebben voor huurtoeslag. Woon jij en (ex-)partner samen in een huurwoning hebben jullie besloten te gaan scheiden, verandert de situatie omtrent de huursubsidie per maand. Het doorgeven van wijzigingen bij echtscheiding is vaak noodzakelijk. Het is belangrijk om de gevolgen van een scheiding en huurtoeslag in beeld te hebben.

Scheiden met een huurcontract 

Het is mogelijk dat een van de twee partners besloten heeft om in de woning te blijven wonen na de scheiding. Als je getrouwd bent (of een geregistreerd partnerschap hebt) en samen in een huurwoning woont, ben je automatisch medehuurder. Het is daarbij niet relevant of jouw naam, als echtgenoot of geregistreerd partner, op het huurcontract staat. Aanpassing van het huurcontract is in dat geval vaak noodzakelijk. Wat er moet worden veranderd is onder andere afhankelijk van wie er in het huurhuis blijft wonen. Lees meer over scheiden met een huurcontract

Wie mag er in de huurwoning blijven wonen na een scheiding?

Beide partners, ongeacht of u hoofdhuurder of medehuurder bent, hebben evenveel recht om in de huurwoning te blijven wonen. In het geval jullie er samen niet uitkomen wie er in het huurhuis mag blijven wonen kan Novum Mediation een belangrijke rol in spelen als mediator en beide belangen te behartigen. Mocht hier vervolgens nog geen besluit over genomen worden, zal de rechter hier over beslissen. De rechter zal een afweging maken wie het meeste belang heeft om in de woning te blijven wonen. De belangen van een kind of kinderen spelen hier ook een belangrijke rol in.

Scheiden en een ander huis huren

In de praktijk zien we dat het vaak voorkomt dat mensen tijdens het scheiden of na het scheiden een ander huis huis gaan huren. Op deze manier kan er relatief snel ander onderdak gevonden worden. Er zijn een aantal zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. Dit verschilt per situatie: het huren van een nieuwe woning tijdens een scheiding of het huren van een ander huis na een scheiding.

Advies over scheiden met huurhuis

Vakkundige begeleiding is ook in dit traject heel belangrijk. Novum helpt graag bij het maken van afspraken en het regelen van financiele zaken. 

Neem vrijblijvend contact op Advies over scheiden met huurwoning

Sluit formulier

Vrijblijvend een afspraak maken

  • Registermediator Registermediator
  • Scheidingsspecialist Scheidingsspecialist
  • Professioneel Professioneel
  • Deskundig Deskundig
  • Ervaring Jarenlange ervaring
  • Professionale kindercoach Professionele kindercoach
  • Kindgesprekken Kindgesprekken
Aangesloten bij ICR Coach Register ADR associate certified register mediator