Huis huren tijdens scheiding

Het is denkbaar dat je al een huurhuis wilt betrekken, terwijl jullie nog niet officieel gescheiden zijn. Dat is geen probleem. Je hoeft de scheiding niet af te wachten om al in een (sociale) huurwoning te kunnen gaan wonen. De onderstaande dingen zijn in dat geval goed om in ogenschouw te nemen.

Huurhuis op jouw naam

Belangrijk is om het huurhuis al vanaf het begin op jouw naam te laten zetten. Hierdoor staat de huurwoning los van je ex-partner. Jullie scheiding heeft dan verder geen invloed op jouw nieuwe huurhuis.

Recht op huurtoeslag na scheiden

Zou je graag huursubsidie willen ontvangen voor je huurhuis? Dan is het goed om te weten dat je hier na het scheiden pas recht op hebt. Je krijgt de huurtoeslag op het moment dat jullie geen fiscale partners meer zijn. Lees meer weten over het onderwerp huursubsidie na het scheiden

Urgentieverklaring

Als je voor of na het scheiden snel in aanmerking wilt komen voor een huurwoning, kan een urgentieverklaring uitkomst bieden. Deze verklaring geeft je met name voorrang bij het verkrijgen van een sociale huurwoning. De urgentieverklaring kan worden aangevraagd bij een woningbouwvereniging in jouw gemeente.

Hoeveel kans je maakt op het bemachtigen van de verklaring, hangt af van je omstandigheden. Als je minderjarige kinderen hebt, neemt de kans toe. Het is echter lastig om een urgentieverklaring te krijgen voordat jullie officieel gescheiden zijn. De verklaring wordt vaak pas verleend als de scheiding definitief geregeld is. Je moet ook kunnen aantonen dat je alles hebt gedaan om in de oude woning te kunnen blijven wonen.

Neem vrijblijvend contact op Advies over het huren van een huis tijdens de scheiding

Sluit formulier

Vrijblijvend een afspraak maken

  • Registermediator Registermediator
  • Scheidingsspecialist Scheidingsspecialist
  • Professioneel Professioneel
  • Deskundig Deskundig
  • Ervaring Jarenlange ervaring
  • Professionale kindercoach Professionele kindercoach
  • Kindgesprekken Kindgesprekken
Aangesloten bij ICR Coach Register ADR associate certified register mediator