Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid hypotheek

Gaan jullie uit elkaar en wil een van de partners in jullie gezamenlijke koophuis blijven wonen? Dan moet hij of zij het huis en de hypotheek op zijn of haar naam laten overzetten. De andere partner wordt zodoende ontslagen van de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheek. Hoe belangrijk is dit en wat moet je hiervoor doen? Dat leggen we hieronder voor je uit.

Wat is hoofdelijke aansprakelijkheid?

Hoofdelijke aansprakelijkheid, wat is het eigenlijk? Simpel: als je samen met je partner een woning koopt, dan worden jullie allebei eigenaar. De bank eist dan doorgaans dat jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk worden. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor de betaling van de maandelijkse termijnen, zoals de rente en/of aflossing. Lukt het jullie niet om deze bedragen te betalen, dan kan de bank jullie allebei aansprakelijk stellen voor de resterende schuld.

Hoofdelijke aansprakelijk bij scheiding

Stel dat een van beide partners besluit om in de gezamenlijke woning te blijven wonen, dan moet de andere partner doorgaans worden uitgekocht. Mocht dit financieel gezien mogelijk zijn, dan is het in dit geval tevens van groot belang dat de ander wordt ontslagen van de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheek. De hypotheek moet dan alléén op naam van de achterblijvende partner komen te staan. Anders blijven jullie gedurende de volledige looptijd van de hypotheek samen verantwoordelijk voor de kosten. Dat is meestal geen wenselijke situatie.

Stappenplan bij ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid hypotheek

Het klinkt misschien simpel, maar het is een bewerkelijk proces om één partij te verwijderen uit de hypotheekakte. Gemiddeld gezien kan het binnen vier tot tien weken geregeld zijn.

  1. Eerst gaat de bank of geldverstrekker beoordelen of de achterblijvende partner genoeg inkomen heeft om de lasten van de hypotheek in zijn of haar eentje te kunnen dragen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met eventuele partneralimentatie. Dit is namelijk van invloed op de maximale hypotheek. Al met al is het belangrijk om in een vroeg stadium te laten berekenen wat de mogelijkheden zijn. Novum kan je hierbij helpen.
  2. Als blijkt dat het financieel mogelijk is dat jij of je partner de lasten van de hypotheek kan dragen, spreken jullie af onder welke voorwaarden jullie de woning en hypotheek verdelen. Dit leggen jullie vast in een Akte van Verdeling en/of het Echtscheidingsconvenant. Als jullie er samen niet uitkomen, kan een taxateur helpen.
  3. Omdat er nog geen akkoord is van de bank, biedt deze fase nog géén garantie. Leg in het Echtscheidingsconvenant dus ook duidelijk vast wat de gevolgen zijn wanneer het niet lukt om de hypotheek op één naam te krijgen. Het is raadzaam om daar ook een termijn aan te verbinden, zodat je sterk staat wanneer afspraken niet tijdig worden nagekomen.
  4. Voordat je de echtscheiding veilig door de rechter kunt laten uitspreken, moet het financiële plaatje helemaal duidelijk zijn. De bank kan namelijk pas ná de scheiding formeel akkoord gaan met het ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid. Zorg vooral dat je de bank of geldverstrekker tijdens het hele proces betrokken houdt, dat zij alle stukken kent en voorlopig akkoord is met het toekennen van het ontslag.
  5. Is de scheiding uitgesproken en binnen de wettelijke termijn ingeschreven in de openbare registers? Dan beschik je over de laatste documenten om de geldverstrekker formeel akkoord te kunnen laten gaan met het ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid.

Een andere optie: hypotheek laten oversluiten

Een andere oplossing om de hypotheek op één naam te krijgen, is om de hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Hoewel daar kosten mee gemoeid zijn, kun je in dit geval wel de kans krijgen om je rentecontract te verbeteren. Stel dat je nu een hypotheekrente van 6% hebt en na het oversluiten kun je naar 2%, dan bespaar je op de maandlasten. Ook in dit traject kan Novum je bijstaan met vakkundig advies.

Wat als een van beide partners hoofdelijk aansprakelijk is?

Stel dat alleen een van jullie de eigenaar is van de woning, dan is hij of zij doorgaans ook alleen aansprakelijk. Zelfs als jullie hebben samengewoond. Het huis kan dan wel gezamenlijk bezit zijn geworden, bijvoorbeeld als jullie zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Maar alleen de oorspronkelijke eigenaar blijft in dit geval hoofdelijk aansprakelijk. Bij een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap onder partnerschapsvoorwaarden, staat in de voorwaarden welke financiële verplichtingen er gelden. Bekijk dit goed.

Novum Mediation voorziet je graag van advies

Er kunnen in jouw situatie altijd uitzonderingen of bijzonderheden zijn die hier niet worden vermeld. Laat je dus te allen tijde goed adviseren door een specialist. Novum Mediation voorziet je graag van gerichte en deskundige tips in dit traject. Neem vrijblijvend contact op.

Neem vrijblijvend contact op Advies over ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid

Sluit formulier

Vrijblijvend een afspraak maken

  • Registermediator Registermediator
  • Scheidingsspecialist Scheidingsspecialist
  • Professioneel Professioneel
  • Deskundig Deskundig
  • Ervaring Jarenlange ervaring
  • Professionale kindercoach Professionele kindercoach
  • Kindgesprekken Kindgesprekken
Aangesloten bij ICR Coach Register ADR associate certified register mediator