Kinderalimentatie

Als jullie gaan scheiden en kinderen hebben, dan hebben jullie de verplichting om ook financieel voor jullie kinderen te blijven zorgen. Dit wordt kinderalimentatie genoemd. Getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap heeft invloed op kinderalimentatie en kindgebonden budget.

Jullie dragen allebei naar draagkracht bij

Het is de bedoeling dat jij en je ex-partner allebei naar draagkracht bijdragen. Afhankelijk van inkomen, vermogen en lasten wordt de draagkracht van beiden bepaald wie hoeveel alimentatie moet betalen.

Indexering kinderalimentatie

Het is de bedoeling dat jullie samen een afspraak maken over de hoogte van dit bedrag. De gemaakte afspraken komen in een ouderschapsplan te staan, waarbij de rechter wel altijd het laatste woord heeft. Als jullie bijvoorbeeld een te laag bedrag afspreken, kan het zijn dat de rechter een hoger bedrag vaststelt. De hoogte van de kinderalimentatie wordt net als de partneralimentatie jaarlijks aangepast volgens de loonstijgingen. De bedragen veranderen op 1 januari van het nieuwe jaar. 

Kinderalimentatie loopt door tot leeftijd van 21 jaar

Vaak wonen kinderen bij één van de partners. Dit wordt de verzorgende ouder genoemd. De niet-verzorgende ouder heeft de financiele verplichting naar de verzorgede ouder. Woont het kind bij beide ouders, co-ouderschap, dan is deze siutatie anders. Is het kind 21 jaar? De onderhoudsplicht loopt door tot het kind de leeftijd van 21 jaar bereikt. Mocht het kind niet zelf in zijn of haar levensonderhoud kunnen voorzien, kan er in uitzonderlijke gevallen ook daarna nog een onderhoudsplicht bestaan. 

Vanaf 18 jaar wordt de kinderalimentatie aan het kind zelf betaald en niet langer aan je ex-partner. Bij minderjarige kinderen is dat nog niet geval. Stel dat je kind een baan heeft, kan de bijdrage worden verlaagd. Ook daarover kun je samen afspraken maken.

Kinderalimentatie niet aftrekbaar

Als je kinderalimentatie ontvangt, hoef je dit niet op te geven bij je inkomensbelasting. Betaal je kinderalimentatie? Dan kun je dit niet aftrekken van je belastingaangifte. 

Advies over afspraken kinderalimentatie

Uiteraard wil Novum Mediation je graag helpen en advies geven bij het maken van afspraken over kinderalimentatie of partneralimentatie. Vakkundige begeleiding is ook in dit traject immers heel belangrijk. Wij maken ook een berekening van de kinderalimentatie.

Neem vrijblijvend contact op Advies over kinderalimentatie

Sluit formulier

Vrijblijvend een afspraak maken

  • Registermediator Registermediator
  • Scheidingsspecialist Scheidingsspecialist
  • Professioneel Professioneel
  • Deskundig Deskundig
  • Ervaring Jarenlange ervaring
  • Professionale kindercoach Professionele kindercoach
  • Kindgesprekken Kindgesprekken
Aangesloten bij ICR Coach Register ADR associate certified register mediator