Kinderalimentatie

Als jullie gaan scheiden en kinderen hebben, dan hebben jullie de verplichting om ook financieel voor jullie kinderen te blijven zorgen. Dit wordt kinderalimentatie genoemd.

Jullie dragen allebei naar draagkracht bij

Het is de bedoeling dat jij en je ex-partner allebei naar draagkracht bijdragen. Dat is dus afhankelijk van inkomen, vermogen en lasten van jullie beiden.

Indexering kinderalimentatie

Het is de bedoeling dat jullie samen een afspraak maken over de hoogte van dit bedrag. De gemaakte afspraken leggen jullie vast in een ouderschapsplan, waarbij de rechter wel altijd het laatste woord heeft. Als jullie bijvoorbeeld een te laag bedrag afspreken, kan het zijn dat de rechter een hoger bedrag vaststelt. De hoogte van de kinderalimentatie wordt net als de partneralimentatie jaarlijks aangepast volgens de loonstijgingen. De bedragen veranderen op 1 januari van het nieuwe jaar.

Kinderalimentatie loopt door tot leeftijd van 21 jaar

De onderhoudsplicht loopt door tot het kind de leeftijd van 21 jaar bereikt. Mocht het kind niet zelf in zijn of haar levensonderhoud kunnen voorzien, kan er in uitzonderlijke gevallen ook daarna nog een onderhoudsplicht bestaan.

Vanaf de leeftijd van 18 jaar wordt de kinderalimentatie aan het kind zelf betaald en niet langer aan je ex-partner. Stel dat je kind een baan heeft, kan de bijdrage worden verlaagd. Ook daarover kun je samen afspraken maken.

Kinderalimentatie niet aftrekbaar

Als je kinderalimentatie ontvangt, hoef je dit niet op te geven bij je inkomensbelasting. Betaal je kinderalimentatie? Dan kun je dit niet aftrekken van je belastingaangifte. 

Advies over afspraken kinderalimentatie

Uiteraard wil Novum Mediation je graag helpen en advies geven bij het maken van afspraken over kinderalimentatie of partneralimentatie. Vakkundige begeleiding is ook in dit traject immers heel belangrijk.

Neem vrijblijvend contact op Advies over kinderalimentatie

Sluit formulier

Vrijblijvend een afspraak maken

  • Registermediator Registermediator
  • Scheidingsspecialist Scheidingsspecialist
  • Professioneel Professioneel
  • Deskundig Deskundig
  • Ervaring Jarenlange ervaring
  • Professionale kindercoach Professionele kindercoach
  • Kindgesprekken Kindgesprekken
Aangesloten bij ICR Coach Register ADR associate certified register mediator