Partneralimentatie

Als één van jullie beiden na een echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om van te leven, dan moet de ander na de scheiding bijdragen in de kosten. Ook wel partneralimentatie betalen genoemd. Partneralimentatie wordt mede gebaseerd op het verschil in inkomen tijdens het huwelijk. Jullie kunnen hierover samen afspraken maken als jullie uit elkaar gaan. Dit gebeurt vaak in overleg met een mediator. Lukt het niet om tot een akkoord te komen? Dan kun je dit via de rechter regelen en stelt de rechter een bedrag vast.

Partneralimentatie is aftrekbaar

Degene die partneralimentatie betaalt, mag dit van zijn of haar inkomen aftrekken bij de aangifte inkomensbelasting. De betaalde partneralimentatie is aftrekbaar. Nu is dat nog 51,95%. Vanaf 2020 wordt dit jaarlijks minder. In 2023 is het bijvoorbeeld nog maar 37,05%. Dat betekent dat je de komende jaren minder geld terugkrijgt van de Belastingdienst dan voorheen. Het kan zinvol zijn om onderling of met de rechter te bespreken of het alimentatiebedrag mag veranderen.

Partneralimentatie duur

Wie alimentatie ontvangt, moet dit opgeven als inkomen. De persoon die partneralimentatie krijgt, heeft daar maximaal twaalf jaar recht op. Waren jullie korter dan vijf jaar getrouwd en hebben jullie geen kinderen? Dan heb je net zo lang recht op partneralimentatie als het huwelijk heeft geduurd. Was je bijvoorbeeld vijftien maanden getrouwd, dan heb je vijftien maanden recht op partneralimentatie.

Hoogte partneralimentatie stijgt ieder jaar

Hoeveel partneralimentatie moet er betaald worden? De alimentatie stijgt mee met de gemiddelde loonsverhoging. Dat wil zeggen dat de partneralimentatie elk jaar op 1 januari omhooggaat. De minister van Justitie en Veiligheid stelt dit percentage vast. Jullie kunnen hierover samen ook andere afspraken maken. Bijvoorbeeld dat je de loonstijging van je ex-partner koppelt aan de alimentatie. Ook wordt er bij partneralimentatie vaak rekening gehouden met de levensstandaard ten tijde van het huwelijk om de partner na de scheiding in het levensonderhoud te voorzien.

Advies over afspraken partneralimentatie

Regelgeving over partneralimentatie is veranderingsonderhevig. In januari 2020 er een nieuwe wetgeving in werking gegaan omtrent partneralimentatie. De duur van de partneralimentatie is gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk of geregistreerd partnerschap, met een maximum van 5 jaar partneralimentatie. Ook hier zijn een aantal uitzonderingen van toepassing. Bijvoorbeeld als iemand de AOW leeftijd nadert of passeert en/of minimaal 15 jaar getrouwd is geweest. Zijn er kinderen jonger dan 12 jaar? Dan loopt de partneralimentatie door totdat het jongste kind 12 wordt. Uiteraard wil Novum Mediation je graag helpen en advies geven bij het maken van afspraken over partneralimentatie of kinderalimentatie als je gaat scheiden. Vakkundige begeleiding is ook in dit traject immers heel belangrijk. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem vrijblijvend contact op Advies over partneralimentatie

Sluit formulier

Vrijblijvend een afspraak maken

  • Registermediator Registermediator
  • Scheidingsspecialist Scheidingsspecialist
  • Professioneel Professioneel
  • Deskundig Deskundig
  • Ervaring Jarenlange ervaring
  • Professionale kindercoach Professionele kindercoach
  • Kindgesprekken Kindgesprekken
Aangesloten bij ICR Coach Register ADR associate certified register mediator