Hoe lang duurt een scheiding?

Een scheiding kan een langdurig traject zijn en neemt soms zelfs meerdere maanden in beslag. Toch kan je al binnen zes tot tien weken scheiden. Novum legt uit hoe dat werkt.

Vanaf het moment dat het scheidingsbesluit is gevallen, willen ex-partners de zaken vaak zo snel mogelijk geregeld hebben. Verschillen van inzichten kunnen er echter voor zorgen dat scheidingen gemiddeld meerdere maanden in beslag nemen.

Zeker wanneer een scheiding niet gezamenlijk aangevlogen wordt, lopen jullie het risico om (meerdere malen) voor de rechtbank te moeten verschijnen. Definitieve overeenstemming over de scheiding laat dan op zich wachten, waardoor de scheiding ook nog niet ingeschreven kan worden in de registers van de burgerlijke stand.

Een mediator zorgt er doorgaans voor dat een scheiding sneller verloopt. Eventuele twistpunten worden sneller in kaart gebracht en ook eerder voorzien van mogelijke oplossingen. Die oplossingen komen bovendien van de mediator en hoeven niet van jullie zelf te komen. Zo kan je er bovendien zeker van zijn dat het om oplossingen gaat, die in het belang van jullie beiden voorgesteld worden.

Afhankelijk van de vaart die beide partijen achter de scheiding willen zetten, kunnen jullie meerdere weken of zelfs meerdere keren per week bij elkaar komen om het stappenplan door te spreken en (deel)afspraken te maken.
Het voordeel hiervan is dat een mediator niet alleen de einddatum vastlegt, maar tussentijds ook veel administratieve lasten wegneemt. Daarmee kan de duur van een scheidingstraject flink ingekort kan worden. Een scheiding kan zo doorgaans binnen zes tot tien weken geregeld zijn.

Sluit formulier

Vrijblijvend een afspraak maken

  • Registermediator Registermediator
  • Scheidingsspecialist Scheidingsspecialist
  • Professioneel Professioneel
  • Deskundig Deskundig
  • Ervaring Jarenlange ervaring
  • Professionale kindercoach Professionele kindercoach
  • Kindgesprekken Kindgesprekken
Aangesloten bij ICR Coach Register ADR associate certified register mediator