Ouderschapsplan

Als jullie gaan scheiden en uit elkaar gaat, verandert de partnerrelatie die je voorheen met je partner had in een ouderschapsrelatie. Dit vraagt om goede en duidelijke afspraken en onderling overleg over de verzorging en opvoeding van je kind(eren).

Ouderschapsplan verplicht

Sinds 2009 is het volgens de wet verplicht om een kinderzorg-model of ouderschapsplan op te stellen als je minderjarige kinderen hebt en uit elkaar gaan. Het maakt hierbij geen verschil of je alleen samenwonend bent, getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, in alle gevallen dienen jullie een ouderschapsplan te maken. In dit plan worden in ieder geval afspraken vastgelegd door beide ouders over zaken rondom de opvoeding van de kinderen (zorg en opvoedingstaken).

Ouderschapsplan voorbeeld

In een ouderschapsplan staan uiteenlopende zaken over zorg en opvoeding.

Onder andere de zorgregeling, omgangsregeling, kinderkosten- of kinderalimentatie regeling. Ook niet onbelangrijk is de verdeling van de kosten van de verzorging, het ouderlijk gezag, al dan niet co-ouderschap en belangrijke onderwerpen / alle afspraken met betrekking tot de opvoeding. Maar denk ook aan waar het kind ingeschreven staat, als er een nieuwe partner komt, verjaardagen van nieuwe of ex-partner; kortom alles wat je belangrijk vindt m.b.t. de kinderen. 

Ouderschapsplan opstellen

Het maken van goede en duurzame afspraken met elkaar zal jullie als ouders meer rust bieden. Ook zorgt dit ervoor dat je kind(eren) minder worden belast met de gevolgen van de scheiding.

Omdat zowel de kinderen als ouders zich blijven ontwikkelen en situaties kunnen veranderen. Het kan nodig zijn om het ouderschapsplan na verloop van tijd te evalueren en nieuwe afspraken te maken. Breng elkaar op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Novum Mediation stelt samen met jou een ouderschapsplan op

Wil je meer informatie over een ouderschapsplan of ben je op zoek naar hulp bij het opstellen hiervan? Novum Medation helpt bij het uitwerken hiervan als je gaat scheiden. Meer vrijblijvend contact met ons op. 

Neem vrijblijvend contact op Meer informatie over ouderschapsplan

Kort antwoord op de meestgestelde vragen


 • Wat staat er in een ouderschapsplan?
  Wat staat er in een ouderschapsplan? Wat staat er in een ouderschapsplan?

  In een ouderschapsplan staan onder andere belangrijke zaken als de zorgregeling, omgangsregeling, kinderkosten- of kinderalimentatie, al dan niet co-ouderschap en ouderlijk gezag. Kortom, de onderwerpen die betrekking hebben op de opvoeding van de kinderen.

Sluit formulier

Vrijblijvend een afspraak maken

 • Registermediator Registermediator
 • Scheidingsspecialist Scheidingsspecialist
 • Professioneel Professioneel
 • Deskundig Deskundig
 • Ervaring Jarenlange ervaring
 • Professionale kindercoach Professionele kindercoach
 • Kindgesprekken Kindgesprekken
Aangesloten bij ICR Coach Register ADR associate certified register mediator