Gevolgen scheiding voor huurtoeslag

Een scheiding kan fiscale gevolgen hebben als je huurder bent. Als je huurtoeslag ontvangt, kan het zijn dat je een wijziging moet doorgeven bij de gemeente. Dit is het geval als je na de scheiding in een huurwoning blijft en los komt te staan van je ex-partner. Ook in andere gevallen kan het wijzigen van gegevens noodzakelijk zijn. Hier zijn verschillende regels voor opgesteld. Deze richtlijnen vatten we hieronder voor je samen.

Kort samengevat

Scheiden kan fiscale gevolgen hebben voor huurders. Deze gevolgen zijn onder andere afhankelijk van de toekomstige woonsituatie na de scheiding. Wordt er na de echtscheiding een huis gehuurd of gekocht en op welke naam de huurtoeslag is aangevraagd. Het kan ook zijn dat je niet meer in aanmerking komt voor huursubsidie. Er dient een verzoek tot scheiding te worden gedaan bij de rechtbank en in sommige gevallen een (adres)wijziging bij de gemeente.

Blijven huren na scheiding

Het kan zijn dat je na de scheiding een woning blijft huren. In dat geval is het belangrijk dat je de huurtoeslag alleen voor jezelf ontvangt. Hiervoor is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jullie niet langer elkaars toeslagpartner zijn.

Jij verhuist

Het is mogelijk dat jij gaat verhuizen en je ex-partner in de huurwoning blijft. In dit geval is het belangrijk om de huursubsidie alleen voor jezelf te ontvangen. Dit doe je allereerst door een adreswijziging door te geven bij de gemeente. De volgende stap is het indienen van een verzoek tot scheiding bij de rechtbank. Daarna kun je de huurtoeslag voor jezelf aanvragen bij de Belastingdienst.

Ex-partner verhuist

Als jullie gaan scheiden of uit elkaar gaan is het is ook goed mogelijk dat jij in de huurwoning blijft en je ex-partner verhuist. Je ex-partner is dan degene die de adreswijziging moet doorgeven. Het is van belang om dit op tijd te regelen. Daarmee kun je voorkomen dat je een periode te veel of te weinig huursubsidie ontvangt. Je doet dit door eerst een verzoek tot scheiding in te dienen bij de rechtbank. Vervolgens kan de adreswijziging ook worden doorgegeven aan de Belastingdienst.

Huursubsidie staat op naam van ex-partner
Stel dat je ex-partner verhuist en de huurtoeslag op naam van deze persoon staat. Als jij in dat geval in de huurwoning wilt blijven, is het nodig om zelf huursubsidie aanvragen. Je ex-partner moet dan ook een adreswijziging doorgeven bij de gemeente. De volgende stap is het indienen van een verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank. Daarna kun je de toeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

Na scheiding verhuizen naar koophuis

Koop je na een scheiding een huis in plaats van huren? In dat geval verandert niet alleen de woonsituatie maar ook het recht op huurtoeslag. Het recht op huurtoeslag komt te vervallen. 

Huurtoeslag op jouw naam

De situatie is denkbaar dat je na de scheiding van een huurhuis naar een koophuis verhuist en de huurtoeslag op jouw naam staat. In dat geval heb je geen recht meer op toeslag. De eerste stap bij het stopzetten van deze huursubsidie: geef een adreswijziging door aan de gemeente. Vanaf het moment dat je niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven zijn jullie geen fiscale partners meer. Daarna moet de echtscheiding worden ingediend bij de rechtbank. Als dit gedaan is, kan als laatste stap de huurtoeslag worden stopgezet bij de Belastingdienst.

Huurtoeslag op naam ex-partner

Stel dat jij verhuist naar een koopwoning en de huurtoeslag staat op naam van je ex-partner. In die situatie is het ook belangrijk om eerst een adreswijziging door te geven bij de gemeente. De laatste stap is het indienen van een verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank.

Novum Mediation geeft uitgebreid advies

Dit zijn in het kort de regels die gelden voor hoe om te gaan met huurtoeslag bij een scheiding. Novum Mediation beantwoord de vragen die komen kijken bij een echtscheiding, scheiding van tafel en bed of beëindiging van geregistreerd partnerschap en kan je echter ook alles vertellen over onderwerpen als kindgebonden budget, partneralimentatie, kinderalimentatie etc. We kunnen je van het beste advies in jouw situatie voorzien.

 

Neem vrijblijvend contact op Advies over scheiden met huurtoeslag

Sluit formulier

Vrijblijvend een afspraak maken

  • Registermediator Registermediator
  • Scheidingsspecialist Scheidingsspecialist
  • Professioneel Professioneel
  • Deskundig Deskundig
  • Ervaring Jarenlange ervaring
  • Professionale kindercoach Professionele kindercoach
  • Kindgesprekken Kindgesprekken
Aangesloten bij ICR Coach Register ADR associate certified register mediator