Huis kopen na scheiding

Na een scheiding gaan jullie allebei op zoek naar een geschikte plek om te wonen. Sommige mensen kiezen voor een huurwoning, anderen spelen met de vraag of zij zelfstandig een huis kunnen kopen. In dat laatste geval zijn er verschillende opties en dingen waar je rekening mee moet houden. We zetten de belangrijkste informatie voor je op een rijtje.

Jullie gezamenlijke huis kopen na de scheiding

Je kunt ervoor kiezen om na de scheiding in het huis te blijven waar jullie samenwoonden. Het voordeel hiervan is dat je geen overdrachtsbelasting betaalt en geen verhuiskosten hebt. Daarnaast kan het voor de kinderen fijn zijn dat er in elk geval één ding hetzelfde blijft.

Eén van beiden is eigenaar

Als slechts één van jullie de eigenaar is van de woning, hoeft het huis niet te worden verdeeld. De eigenaar kan dan in het koophuis blijven wonen zonder de partner te hoeven uitkopen. Dit hangt natuurlijk af van eventuele afspraken die jullie hebben gemaakt bij de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Samen eigenaar en partner uitkopen na scheiden

Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, zal je de helft van het huis moeten kopen van je partner. Het huis zal verkocht worden aan een van de partners. Daarbij dien je ook rekening te houden met eventuele onder- of overwaarde van jullie koophuis. Dit is het verschil tussen jullie hypotheek en de waarde van jullie woning. Heb je bijvoorbeeld een hypotheek van 200.000 euro afgesloten en is het huis nu 220.000 euro waard? Dan hebben jullie te maken met een overwaarde van 20.000 euro.

Om dit bedrag te bepalen, kunnen jullie bijvoorbeeld een taxateur inschakelen. Een andere optie is om samen een verkoopwaarde af te spreken. Bij overwaarde ben je genoodzaakt om je partner de helft van de overwaarde te betalen. Bij onderwaarde moet je partner jou de helft van dit bedrag betalen.

Een nieuw huis kopen na de scheiding

Sommige mensen kiezen ervoor om hun gezamenlijke woning te verlaten en een nieuw koophuis aan te schaffen. Daar komt heel wat bij kijken. In de eerste drie jaar kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met de bijleenregeling

Bijleenregeling

Wat dit betekent? Simpel: als je winst maakt met de verkoop van je vorige huis, moet je dat bedrag investeren in je nieuwe woning. Stel dat je het huis verkoopt met onderwaarde, dan wordt de restschuld naar rato verdeeld onder jou en je ex-partner.

Voorheen in een huurwoning?

Woonden jullie voorheen in een huurhuis? Dan is de bijleenregeling voor jullie niet van toepassing. Een huis kopen na een periode van huren is ook goed mogelijk. Lees in dat geval meer over scheiden met een huurhuis en welke gevolgen voor huursubsidie dit heeft.
 

In sommige gevallen wordt er door een van de partners gekozen om niet te wachten totdat de scheiding volledig is afgerond maar al tijdens de scheiding een andere woning te kopen.

Alimentatie en hypotheek

Mogelijk heb je bij het kopen van een nieuw huis ook een nieuwe hypotheek nodig. Bij het berekenen van de maximale hypotheek wordt ook gekeken naar wie partneralimentatie en kinderalimentatie betaalt of ontvangt.

Advies over het kopen van een huis na de scheiding

Uiteraard wil Novum Mediation je graag helpen en advies geven bij het kopen van een huis na de scheiding. Vakkundige begeleiding is in dit traject immers heel belangrijk. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem vrijblijvend contact op Advies over het kopen van een woonhuis bij scheiding

Sluit formulier

Vrijblijvend een afspraak maken

  • Registermediator Registermediator
  • Scheidingsspecialist Scheidingsspecialist
  • Professioneel Professioneel
  • Deskundig Deskundig
  • Ervaring Jarenlange ervaring
  • Professionale kindercoach Professionele kindercoach
  • Kindgesprekken Kindgesprekken
Aangesloten bij ICR Coach Register ADR associate certified register mediator