Tijdens scheiding huis kopen

Jullie besluiten te gaan scheiden, maar wonen nog wel in hetzelfde huis. Dat is meestal geen prettige situatie. Het komt dan ook regelmatig voor dat mensen tijdens de echtscheiding al een ander huis willen kopen. En dat is mogelijk, al komt er wel veel bij kijken. We zetten wat belangrijke zaken voor je op een rijtje.

Getrouwd in gemeenschap van goederen

Sinds 2012 is het makkelijker om tijdens het echtscheidingsproces een nieuw huis te kopen. Dankzij een nieuwe wet eindigt de gemeenschap van goederen namelijk al op het moment dat het scheidingsverzoek is ingediend bij de rechtbank, dus niet pas na uitspraak van de rechter. De gemeenschap wordt op dat moment bevroren en alle goederen die vanaf dat punt worden aangeschaft door één van beide partners, worden privébezit. Je hebt in dat geval dan ook geen toestemming nodig van je ex-partner voor het kopen van een ander huis. Een hypotheek afsluiten is eveneens mogelijk als de scheiding nog niet definitief rond is. Er kan ook worden gewacht todat de scheiding volledig is afgerond en een ander huis kopen na de scheiding.

Verzoek tot echtscheiding nog niet ingediend?

Let op: Gaan jullie scheiden en koop je een ander huis, maar is het verzoek tot echtscheiding nog niet officieel ingediend? Dan valt het huis in de gemeenschap en moet het na de scheiding worden verdeeld. Dat betekent ook dat de hypotheek door beide partners moet worden gedragen, ook als het huis op naam van één persoon staat. Dit is dus een belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kopen van een huis tijdens de scheiding.

Partner geeft geen toestemming

Er gelden altijd uitzonderingen. In sommige gevallen is wél toestemming nodig van je ex-partner voor het kopen van een huis tijdens de scheiding.  Bijvoorbeeld als het verzoek tot scheiden nog niet officieel is ingediend of als er een hypotheek moet worden afgesloten. Weigert hij of zij dat te doen en wordt daarvoor geen gegronde reden gegeven? Dan kun je een verzoek tot machtiging indienen bij de rechter. Met deze machtiging kun je dan alsnog privé een woning kopen.

Getrouwd op huwelijkse voorwaarden

Ook als je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, is het doorgaans makkelijker om tijdens de scheiding een nieuw huis te kopen. Tot de nieuwe wetgeving in januari 2012 hadden echtgenoten goedkeuring van de rechter nodig als ze tijdens het huwelijk hun huwelijkse voorwaarden wilden wijzigen. Inmiddels is het mogelijk om de huwelijkse voorwaarden aan te passen zonder rechterlijke goedkeuring. Dat brengt voordelen met zich mee. In de huwelijkse voorwaarden kan immers staan dat het huis van samen wordt als je een woning koopt voordat de scheiding helemaal rond is. Dankzij de nieuwe wetgeving kunnen huwelijkse voorwaarden sneller en met minder kosten worden aangepast. Als je een huis wilt kopen tijdens de scheiding, kan dat het proces dus ook versoepelen.

Toestemming van hypotheekverstrekker

Als je een huis gaat kopen tijdens de scheiding, zal je in de meeste gevallen een hypotheek moeten afsluiten. Daarvoor heb je toestemming nodig van de hypotheekverstrekker. Verder is het verstandig om alles vast te leggen in het echtscheidingsconvenant. Zo is duidelijk wie wat betaalt en voorkom je problemen achteraf.

Vakkundig advies over kopen van een woning tijdens de scheiding?

Uiteraard wil Novum Mediation je graag helpen en vakkundig advies geven in het hele proces rond het kopen van een huis tijdens de scheiding. Dit omdat het een ingewikkeld traject is met veel fiscale en juridische zaken.

Neem vrijblijvend contact op Advies over het kopen van een huis tijdens scheiding

Sluit formulier

Vrijblijvend een afspraak maken

  • Registermediator Registermediator
  • Scheidingsspecialist Scheidingsspecialist
  • Professioneel Professioneel
  • Deskundig Deskundig
  • Ervaring Jarenlange ervaring
  • Professionale kindercoach Professionele kindercoach
  • Kindgesprekken Kindgesprekken
Aangesloten bij ICR Coach Register ADR associate certified register mediator