Taxatie eigen woning bij scheiding

Het komt vaak voor dat personen die gaan scheiden samen een koopwoning bezitten. In dat geval moet er een aantal afspraken worden gemaakt. Hoe dan ook is het belangrijk om de waarde van het koophuis te bepalen. Dan kun je namelijk vaststellen wie op welk geldbedrag recht heeft. Hieronder beschrijven we wat allemaal aan te raden is in deze situatie.

Waarde koopwoning bepalen zonder taxatie

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te hebben of een van jullie in het koophuis wil blijven wonen. Als jij in de koopwoning wilt blijven, moet jij je ex-partner uitkopen. In het geval dat je ex-partner in het koophuis wil blijven, moet hij/zij jou uitkopen. Wanneer jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, heb jij recht op de helft van de waarde van de koopwoning. Het is belangrijk om duidelijk te hebben hoeveel het koophuis waard is.

Vrije verkoopwaarde hanteren

Het is mogelijk om hier gezamenlijk overeenstemming over te bereiken. Dit is zeker aan te bevelen, omdat je er taxatiekosten mee bespaart. Deze oplossing kan ook een stuk minder tijdrovend zijn. Je moet dan wel in goed overleg een acceptabele waarde voor de koopwoning weten af te spreken. Het gaat hier om de vrije verkoopwaarde. Dit is de prijs die het huis zou opbrengen bij verkoop op de vrije markt. Het kan moeilijk zijn om hier samen uit te komen. In dat geval kunnen jullie een beroep doen op een mediator van Novum Mediation, om tot een oplossing te komen.

WOZ-waarde

Dan is er nog iets belangrijk om aan te merken. Dat is dat de WOZ-waarde van de koopwoning vaak niet overeenkomt met de vrije verkoopwaarde. De WOZ-waarde is slechts bedoeld voor het bepalen van de hoogte van gemeentelijke belastingen.

Waarde koopwoning bepalen met taxatie

Het is raadzaam om het koophuis te laten taxeren als jullie in overleg geen acceptabele waarde weten vast te stellen. Een erkend taxateur kan objectief de waarde van de koopwoning bepalen. Je voorkomt daarmee vervelende discussies, wat de kans op onderlinge onenigheid kleiner maakt. Als het koophuis is getaxeerd, wordt een taxatierapport opgesteld. Daarin staat de vrije verkoopwaarde die door een nauwkeurige schatting tot stand is gekomen. Het is tevens mogelijk om de vrije verkoopwaarde door meerdere taxateurs te laten vaststellen. Als er verschil zit in de uitkomsten, kunnen jullie bijvoorbeeld het gemiddelde nemen als uitgangspunt. Deze optie is wel meer prijzig, omdat taxaties niet gratis zijn. Een taxatierapport kost tussen de 200 en 1000 euro.

Tips

Dan is er nog een aantal dingen aan te bevelen. Het is verstandig om een taxateur te kiezen die jullie beiden accepteren. Daarnaast kun je verwarring voorkomen door samen aanwezig te zijn bij de taxatie. Dan is het nog belangrijk om vooraf allebei akkoord te gaan met de waarde die de taxateur zal vaststellen. Vraag de taxateur ook om het taxatierapport. Hierin staat meestal een uitgebreide onderbouwing van zijn schatting.

Dit zijn grofweg de stappen die je kunt doorlopen om de waarde van een koopwoning te bepalen na een scheiding. Novum Mediation heeft veel gespecialiseerde kennis op dit gebied. Wij adviseren je graag meer uitgebreid over het onderwerp.

Neem vrijblijvend contact op Advies over taxatie van woning

Sluit formulier

Vrijblijvend een afspraak maken

  • Registermediator Registermediator
  • Scheidingsspecialist Scheidingsspecialist
  • Professioneel Professioneel
  • Deskundig Deskundig
  • Ervaring Jarenlange ervaring
  • Professionale kindercoach Professionele kindercoach
  • Kindgesprekken Kindgesprekken
Aangesloten bij ICR Coach Register ADR associate certified register mediator