Scheiden met een huurcontract, wat nu?

Het is mogelijk dat een van jullie het huis blijft huren na de scheiding. Dan kan het zijn dat er dingen moeten worden aangepast in het huurcontract. Wat er moet worden veranderd, verschilt per situatie. Allereerst is het belangrijk om te weten wie er in het huurhuis blijft.

Wie blijft er in de huurwoning wonen na de scheiding?

Het bespaart veel moeite als jullie zelf hebben besloten wie er in de huurwoning blijft. Daarmee voorkom je een rechtszaak over wie er recht op heeft. Hieronder vatten we voor je samen wat er nog meer van belang is. Wat de gevolgen zijn van het scheiden voor de huurovereenkomst.

Eens over wie in huurwoning blijft

Stel dat jullie het eens zijn over wie er in het huurhuis mag blijven wonen. In deze situatie zijn een aantal dingen van belang. Allereerst is belangrijk wie er in de huurwoning blijft. Er zijn twee mogelijkheden: 1. jij blijft in de huurwoning wonen, 2. ex-partner blijft in de huurwoning.

1. Jij blijft in de huurwoning

Stel dat jullie besloten hebben dat jij in het huurhuis blijft. Dan is het allereerst belangrijk de huurovereenkomst erbij te pakken. Kijk daarna in het huurcontract om te zien wie de officiële huurder is. Als de huurwoning op jouw naam staat, dan hoeft de verhuurder de huurovereenkomst niet aan te passen. Het is dan wel belangrijk om aan de verhuurder te melden dat je het huurhuis voortaan alleen huurt.

Huurcontract staat op één naam (hoofdhuurder / medehuurder)
In deze situatie kan het ook zijn dat jouw naam niet in het huurcontract staat. Je ex-partner is dan waarschijnlijk de ‘hoofdhuurder’. Als je getrouwd bent, ben je echter automatisch ‘medehuurder’. Je kunt dan gewoon in het huis blijven. Het huurcontract loopt ook door. Je moet dan wel de verhuurder schriftelijk op de hoogte stellen dat jij de woning voortaan alleen huurt. Het huurcontract moet ook worden opgezegd door je ex-partner als hoofdhuurder. Deze zaken kun je tegelijkertijd doorgeven aan de verhuurder per aangetekende brief.

Huurcontract staat op twee namen
Het kan ook voorkomen dat zowel jouw naam, als die van je ex-partner in het huurcontract staat. In dat geval moet je een verzoek indienen bij de verhuurder. Daarbij vraag je of de verhuurder jou als alleenhuurder wil accepteren. Als de verhuurder hiermee akkoord gaat, is het belangrijk om de afspraken vast te leggen. Daarna staat de huurovereenkomst alleen op jouw naam.

2. Ex-partner blijft in de huurwoning

Huurcontract staat op naam ex-partner
Dan de situatie dat je ex-partner in het huurhuis blijft wonen. Stel dat de huurwoning op zijn/haar naam staat. In dat geval hoeft de verhuurder het huurcontract niet aan te passen. Je ex-partner moet dan wel aangeven bij de verhuurder dat hij/zij het huurhuis voortaan alleen huurt.

Huurcontract staat op jouw naam
Het is ook denkbaar dat je ex-partner in de huurwoning blijft, terwijl jouw naam in de huurovereenkomst staat. Als je getrouwd bent, is je ex-partner echter ook medehuurder geworden. Daarom kan je partner gewoon in het huurhuis blijven wonen. Het huurcontract loopt ook door. Je ex-partner moet de verhuurder dan wel schriftelijk op de hoogte stellen dat hij/zij de woning voortaan alleen huurt. Daarnaast moet jij als hoofdhuurder het huurcontract opzeggen. Beide zaken kunnen jullie melden aan de verhuurder in één aangetekende brief.

Huurcontract staat op twee naam
Het kan ook zijn dat de huurwoning op naam van jullie beiden staat. In dit geval moet je ex-partner kenbaar maken aan de verhuurder, dat hij/zij het huurhuis voortaan alleen wil huren.

Oneens over wie in huurwoning blijft

Als jullie getrouwd zijn, hebben jullie beiden evenveel recht om te blijven wonen in het huurhuis. Mogelijk komen jullie er samen niet uit wie er in het huurhuis mag blijven wonen. In dat geval kunnen jullie Novum Mediation inschakelen om tot een oplossing te komen. Het kan voorkomen dat jullie ook na dit overleg het niet eens worden. In dat geval moet de rechter een besluit nemen. De persoon die in de huurwoning mag blijven wonen, moet kenbaar maken aan de verhuurder dat hij/zij voortaan alleen woont in het huurhuis.

Novum Mediation biedt de helpende hand

Dit zijn in het kort de stappen die moeten worden doorlopen met een huurcontract na een scheiding. Novum Mediation kan je echter veel meer vertellen over dit onderwerp. We voorzien je graag van een passend advies in jouw situatie.

Neem vrijblijvend contact op Advies over scheiden met een contract

Sluit formulier

Vrijblijvend een afspraak maken

  • Registermediator Registermediator
  • Scheidingsspecialist Scheidingsspecialist
  • Professioneel Professioneel
  • Deskundig Deskundig
  • Ervaring Jarenlange ervaring
  • Professionale kindercoach Professionele kindercoach
  • Kindgesprekken Kindgesprekken
Aangesloten bij ICR Coach Register ADR associate certified register mediator