Koophuis verhuren na scheiding

Na een scheiding kan het waardevol zijn om je koophuis te verhuren. Bijvoorbeeld als het financieel niet interessant is of het niet direct lukt om je woning te verkopen. Het verhuren van je koophuis heeft wel fiscale gevolgen om rekening mee te houden. De belangrijkste punten vatten we hieronder voor je samen.

Fiscale gevolgen bij verhuren koophuis na scheiden

Staat je huis leeg en te koop? Dan heb je gewoon nog recht op hypotheekrenteaftrek. Dat blijft zo tot maximaal drie jaar na het kalenderjaar waarin je de woning hebt verlaten. Dus stel dat je huis vanaf 1 mei 2020 leeg is en te koop staat, dan kun je tot uiterlijk 31 december 2023 gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Dit wordt ook wel de driejaarstermijn genoemd.

Tijdelijk verhuren na scheiding

Wil je je koophuis na de scheiding tijdelijk gaan verhuren? Dan heeft dat consequenties voor de hypotheekrenteaftrek. In dat geval verhuist de woning inclusief schuld namelijk van box 1 (‘Inkomen uit werk en eigen woning’) naar box 3 (‘Inkomen uit sparen en beleggen’). Dat betekent dat je hypotheekrenteaftrek komt te vervallen. Ook de gemaakte kosten mag je niet aftrekken. Daar staat tegenover dat je de ontvangen huur niet hoeft op te geven bij de Belastingdienst. Vanaf het moment dat je koophuis weer leeg en te koop staat, verhuist je woning terug naar box 1. Dan heb je dus weer recht op hypotheekrenteaftrek, tot uiterlijk het einde van de driejaarstermijn.

Koophuis langer dan drie jaar verhuren

Stopt de verhuur van je koophuis nadat de zogeheten driejaarstermijn is verstreken? Dan heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek en gaat je woning definitief over naar box 3. In deze situatie ben je tevens genoodzaakt om de overwaarde of restschuld van je huis te bepalen. Ook als je je koopwoning niet verhuurt, kan het natuurlijk zo zijn dat je huis nog steeds leeg en te koop staat na de driejaarstermijn. In dat geval moet je de woning en bijbehorende schuld eveneens opgeven in box 3. Hypotheekrenteaftrek vervalt dan dus ook.

Novum Mediation geeft advies over de fiscale gevolgen

Dit zijn in het kort de fiscale gevolgen bij het verhuren van je koopwoning na de scheiding. Vakkundige begeleiding is in dit traject heel belangrijk. Novum Mediation kan je hier verder over informeren en voorzien van het beste advies in jouw specifieke situatie.

Neem vrijblijvend contact op Advies over fiscale gevolgen van verhuren huis na scheiding

Sluit formulier

Vrijblijvend een afspraak maken

  • Registermediator Registermediator
  • Scheidingsspecialist Scheidingsspecialist
  • Professioneel Professioneel
  • Deskundig Deskundig
  • Ervaring Jarenlange ervaring
  • Professionale kindercoach Professionele kindercoach
  • Kindgesprekken Kindgesprekken
Aangesloten bij ICR Coach Register ADR associate certified register mediator