Scheiden en verzekeringen

Als jullie gaan scheiden, heeft dat gevolgen voor jullie verzekeringen. Sommige verzekeringen hebben namelijk waarde en moeten daarom worden verdeeld. Andere dienen mogelijk te worden gewijzigd of opnieuw te worden afgesloten. Hieronder leggen we uit wat allemaal belangrijk is rond verzekeringen bij een scheiding.

Verzekeringen met waarde

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te hebben aan welke van jullie verzekeringen waarde gekoppeld is. Dit noemen we ‘waardeverzekeringen’. Het gaat hier bijvoorbeeld om een levensverzekering, lijfrentepolis of kapitaalverzekering. Vanaf het moment dat de looptijd van deze verzekeringen ingaat, bouw je er waarde mee op. Als jullie gaan scheiden, moet deze opgebouwde waarde worden verdeeld onder jou en je (ex-)partner.

No-claim

Een veel gestelde vraag is hoe het na de scheiding afloopt met de no-claimkorting. Dit is een korting op de premie van de verzekeringsmaatschappij die je krijgt als je langere tijd schadevrij autorijdt. De no-claimkorting neemt toe na elk jaar dat je schadevrij rijdt. Het is daarom dat deze korting ook waarde vertegenwoordigt. Als je gaat scheiden, kun je vragen aan de verzekeringsmaatschappij of je hetzelfde no-claim percentage kunt vasthouden. Elke maatschappij heeft hier verschillende richtlijnen voor.

Verzekeringen die moeten worden gewijzigd

Er zijn ook verzekeringen die moeten worden gewijzigd bij een scheiding. Hierbij gaat het vaak om de opstal- woonhuis- en inboedelverzekering. Dit zijn ‘woonverzekeringen’ die geen afkoopwaarde hebben. Bij het scheiden is het belangrijk dat jullie beslissen wie deze overneemt. Daarmee bepaal je wie de rechten en plichten van de verzekeringspolis overneemt na jullie scheiding.

Jij verhuist

Als jij verhuist en de woonverzekering staat op jouw naam, dan kun je deze meeverhuizen. Het is dan wel handig om te bekijken of de verzekering nog past bij je nieuwe situatie. In het geval dat jij verhuist en de verzekering staat op naam van je (ex-)partner, dan is het verstandig om zelf een nieuwe af te sluiten.

Jij blijft wonen in jullie huis

Als jij na het scheiden in hetzelfde huis blijft wonen, is het belangrijk om te bekijken op welke naam de verzekering staat. Wanneer hij op jouw naam staat, hoef je in principe niets te wijzigen. Je kunt wel bepalen of de verzekering nog past bij de nieuwe gezinssamenstelling. Staat de verzekering niet op jouw naam, dan kan het raadzaam zijn om een nieuwe af te sluiten.

Nieuw af te sluiten verzekeringen

Met name na een scheiding is het belangrijk om na te gaan hoe je verzekerd bent. Kijk er bijvoorbeeld naar of je een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering hebt. Het is essentieel om deze verzekeringen te hebben afgesloten. Soms kan het gebeuren dat je zaken over het hoofd ziet of niet begrijpt. Dat is normaal, want verzekeringen kunnen vrij ingewikkeld zijn. Daarom is het raadzaam om deskundig advies in te winnen.

Verzekeringszaken is een van de specialiteiten van Novum Mediation. We helpen je graag met je het regelen hier van voor, tijdens of na een scheiding.

Neem vrijblijvend contact op Advies over verzekeringszaken

Kort antwoord op de meestgestelde vragen


 • Wanneer verzekering wijzigen na scheiding
  Wanneer verzekering wijzigen na scheiding Wanneer verzekering wijzigen na scheiding

  Breng in kaart welke verzekeringen jullie hebben en waar deze betrekking op hebben. Bepaal vervolgens wie welke verzekering overneemt. Het is handig om dit uitgewerkt te hebben alvorens de scheiding definitief rond is.

Sluit formulier

Vrijblijvend een afspraak maken

 • Registermediator Registermediator
 • Scheidingsspecialist Scheidingsspecialist
 • Professioneel Professioneel
 • Deskundig Deskundig
 • Ervaring Jarenlange ervaring
 • Professionale kindercoach Professionele kindercoach
 • Kindgesprekken Kindgesprekken
Aangesloten bij ICR Coach Register ADR associate certified register mediator