Ben je ondernemer en getrouwd in gemeenschap van goederen?
In veel gevallen wordt de onderneming dan gezien als een gezamenlijk goed. Dat betekent niet ineens dat jouw voormalige partner zeggenschap over het bedrijf kan claimen, maar wel dat hij of zij aanspraak kan maken op het vermogen dat in de onderneming zit. Ben je als ondernemer juist getrouwd op huwelijkse voorwaarden dan zijn er doorgaans al afspraken gemaakt over wie eigenaar is van het bedrijf en of er aanspraak gemaakt kan worden op het vermogen van de onderneming. Het is belangrijk om alle afspraken rond de onderneming goed uit te zoeken en ook voor de toekomst vast te leggen.
Wat is de waarde van het bedrijf?
Als jouw voormalige echtgenoot recht heeft op een deel van het vermogen uit het bedrijf, is het belangrijk om het bedrijf op de juiste manier te laten waarderen. Daar komt een hoop bij kijken. Om zeker te weten dat de juiste waarde bepaalt wordt, is het verstandig een financieel adviseur in te schakelen. Vaak ontstaat er namelijk discussie over de waarde van het bedrijf en dus over de hoogte van de aanspraak op het vermogen. Aan de waardebepaling gaan veel berekeningen vooraf. Daarbij wordt onder andere gekeken naar reeds behaalde resultaten, de aanwezige schulden of goederen en de verwachtingen voor de toekomst.
Zijn jullie samen eigenaar van de onderneming?
Dan komt er nog veel meer kijken bij de scheiding. In sommige gevallen bestaat de mogelijkheid om het bedrijfsvoering op dezelfde voet verder te laten gaan, al dan niet met aanvullende afspraken over zeggenschap en opbrengsten. Ook gebeurt het regelmatig dat een voormalige partner geen volledige eigenaar is van de onderneming, maar slechts deels, of dat een ex-partner werkzaam is voor de onderneming. Het is dan des te belangrijker om nieuwe afspraken met elkaar te maken over de samenwerking en deze op papier te zetten. Ook dat is niet alleen om elkaar te beschermen tegen eventuele conflicten, maar vooral om het bedrijf op de lange termijn draaiende te kunnen houden.
Is de bedrijfsvorm nog bepalend voor de scheiding?
Het antwoord daarop is ja. Heb je een eenmanszaak, dan bepaald het feit of je wel of niet in gemeenschap van goederen bent getrouwd, of jouw partner recht heeft op geld uit de onderneming. Heb je een vof samen met iemand anders, die niet jouw partner is? Ook dan is getrouwd zijn in gemeenschap van goederen bepalend voor de verdeling van het vermogen. In dit geval kan jouw ex-partner echter alleen aanspraak maken op jouw aandeel in de vof.
Bij een b.v. liggen de zaken weer net anders. Jouw partner kan dan bij een huwelijk in gemeenschap van goederen, aanspraak maken op jouw aandeel in de b.v. De aandelen die in jouw bezit zijn, of de waarde ervan, zal vervolgens moeten worden verdeeld.