Bij een scheiding is er meestal sprake van een inboedel die moet worden verdeeld. Onder ‘inboedel’ worden alle spullen verstaan die onderdeel zijn van de woninginrichting. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om meubilair, bedden en tv’s.
Kort samengevat
Maak een inboedellijst en breng in kaart welke goederen bij de scheiding moeten worden verdeeld. Spreek af wie welke goederen krijgt en leg dit vast. Een tip is om afzonderlijk van elkaar een lijst op te stellen met de spullen waar jullie aan gehecht zijn. Bepaal vervolgens welke waarde de spullen vertegenwoordigen. Je kunt dit doen door uit te gaan van een nieuwprijs of tweedehands prijs of laten taxeren.
Wat is inboedel bij scheiding?
Het is allereerst belangrijk om vast te stellen welke goederen onderdeel zijn van de inboedel. Dit zijn alle spullen die in de woning staan, liggen of hangen. Onder ‘woning’ wordt ook een schuur of garage verstaan. Goederen als kledingstukken horen niet bij de inboedel. Het is belangrijk om een verschil te maken tussen ‘inboedel’ en ‘opstal’. Onder opstal vallen goederen die aan de woning bevestigd zijn, zoals: rolluiken en sanitair. Deze horen niet bij de inboedel.
Inboedel lijst scheiding
De goederen die onder jullie inboedel vallen, kunnen jij en je (ex-) partner bijhouden op een inboedellijst. Daarmee krijg je een overzicht van alle goederen die moeten worden verdeeld. De volgende stap is dat jullie bepalen wie welke spullen krijgt. Dit is bij scheidingen vaak een lastig punt. Hoe jullie de goederen verdelen, kunnen jullie eveneens vastleggen op de inboedellijst.
Het is een tip om afzonderlijk van elkaar een lijst te maken met goederen waaraan jullie gehecht zijn. Je kunt ook afspreken dat de door jouw familie geschonken spullen toebehoren aan jou. Omgekeerd kun je op deze manier ook je (ex-)partner tegemoetkomen. Het komt vaak voor dat hier spullen tussenzitten die een grote waarde vertegenwoordigen. Dit kan worden gecompenseerd door een afkoopbedrag af te spreken.
Inboedel taxatie bij scheiding
Het is mogelijk dat een van jullie de volledige inboedel achterlaat. In dat geval moet jij of je (ex-)partner een nieuwe inboedel aanschaffen. Hierbij moet degene die de spullen achterlaat worden gecompenseerd door degene die ze in bezit houdt. Hoe hoog dit bedrag uitvalt, is afhankelijk van de staat van de inboedel. In bepaalde gevallen kan ook gebruik worden gemaakt van een taxateur om een waarde vast te stellen.
Verhuiskosten bij scheiding
Als een van jullie verhuist terwijl de ander blijft, moet degene die verhuist veel meer kosten maken. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om betalingen aan het verhuisbedrijf, maar ook om kosten voor schilderwerk van de nieuwe woning. Om elkaar hierin tegemoet te komen, kunnen jullie een verhuisvergoeding afspreken. Het is denkbaar dat hier geen geld voor is. In zo’n situatie kan er een vergoeding in natura worden afgesproken. Daarbij helpt de ene partner de andere.
Afschrijving inboedel bij scheiding
Bij het scheiden is het verder belangrijk om de waarde te bepalen van jullie inboedel. Dit is vaak geen makkelijke opdracht. Goederen die behoren tot de inboedel worden meestal gebruikt en verouderen. Deze spullen zijn daardoor meestal niet veel meer waard. Daarom kan bij het bepalen van de waarde worden uitgegaan van de nieuwprijs of een tweedehands prijs. Dat zijn namelijk de prijzen waar jij of je (ex-)partner mee te maken krijgt als je soortgelijke goederen na de scheiding weer wilt kopen.
De verdeling van de inboedel is een complex onderdeel van de scheiding. Het is daarom aan te raden om je hierbij te laten adviseren. Je kunt daarvoor vrijblijvend advies inwinnen bij Novum Mediation.