Als je gaat scheiden zul je om die reden vaak de term scheidingsconvenant tegenkomen, bij NOVUM de vaststellingsovereenkomst geheten. Veel mensen weten echter niet precies wat de vaststellingsovereenkomst inhoudt. Daarom zetten wij op een rijtje waar het scheidingsconvenant om draait.
Als je gaat scheiden, is het belangrijk dat de meeste afspraken goed vastgelegd worden. Soms is het zelfs noodzakelijk om tot een document met afspraken te komen om de scheiding te kunnen bekrachtigen voor de rechter. Hoewel het niet bij wet verplicht is om een vaststellingsovereenkomst te hebben, biedt het document wel een hoop zekerheid.
De vaststellingsovereenkomst is namelijk hét document waarin alle afspraken vastgelegd zijn, die jullie gedurende het scheidingstraject hebben gemaakt. Het is niet alleen prettig om ten tijde van de scheiding overzicht te houden op de tientallen afspraken die er al snel gemaakt moeten worden, maar ook na de scheiding kan je er nog makkelijk op terugvallen. Denk bijvoorbeeld aan de dag dat je nieuwe afspraken moet gaan maken over pensioen, als je naar een nieuwe werkgever overgaat.
De vaststellingsovereenkomst maakt om die reden altijd onderdeel uit van een goede scheiding. NOVUM helpt jullie graag met het opstellen ervan.
Wat staat er doorgaans in de vaststellingsovereenkomst?
De vaststellingsovereenkomst is doorgaans opgedeeld in verschillende hoofdstukken die draaien om de juridische regelingen, de financiële afwikkeling en de ‘sociale afspraken’ die gemaakt zijn tussen beide partijen.
In de vaststellingsovereenkomst die NOVUM op kan stellen rond jullie scheiding, neemt we doorgaans altijd de volgende punten op:
- Alimentatie
- Financiële afspraken als pensioen en vermogen
- Afspraken die gemaakt zijn over de woning
- Eventueel ouderschapsplan of plan voor uw onderneming
- Andere afspraken die vastgelegd dienen te worden, over bijvoorbeeld huisdieren.