Een scheiding kan een langdurig traject zijn en neemt soms zelfs meerdere maanden in beslag. Toch kan je al binnen zes tot tien weken scheiden. Een mediator zorgt er doorgaans voor dat een scheiding sneller verloopt. Lees meer over de duur van een scheidingstraject.
Eerlijk is eerlijk: er is geen draaiboek voor dé scheiding; elke scheiding verloopt namelijk anders. Toch zijn er een paar belangrijke aandachtspunten voor een scheiding te noemen. De eerste stappen die jullie als toekomstige ex-partners namelijk zetten, zijn namelijk vaak bepalend voor het verloop van de scheiding. Lees meer over de verschillende stappen.
De kosten voor een scheiding kunnen zeer variëren. Afhankelijk van het verloop van de scheiding moet je rekenen op bedragen variërend van enkele honderden euro's, tot enkele duizenden euro's. Het in de hand nemen van een mediator kan aanzienlijk besparen in kosten. Lees meer over de kosten van een scheiding.
Financiën spelen bijna net zo'n grote rol bij scheidingen als de persoonlijke relatie. Er moet financieel veel geregeld worden bij een scheiding, al geldt ook hier: het ene huishouden, is het andere niet. Toch zijn er veel aspecten die terugkomen in elke scheiding. Bekijk de meest voorkomende financiële beslissingen die komen kijken bij een scheiding.
Mediation biedt een goede totaaloplossing voor de scheiding en betekent begeleiding van startgesprek tot overeenkomst. Bij mediation streef je naar het beste voor beide partijen, met wederzijds begrip, aandacht voor elkaar en de kinderen. Lees meer.
Een mediator is een onafhankelijke, onpartijdige bemiddelaar die je kan helpen bij een scheiding. Het doel van een mediator is om het scheiden op een nette manier te laten verlopen met belang voor beide partijen. Dit om een vervelende vechtscheiding te voorkomen.
Mediation is het bemiddelen tussen jou en je (ex-)partner om het scheidingsconflict op te lossen. Hierbij is de bedoeling om tot een oplossing te komen die voor beide partijen aanvaardbaar is. De echtscheiding kan hierdoor veel sneller en netter verlopen dan via een rechtszaak.
Een mediator is erop gericht om tot een vergelijk te komen via gesprekken met zowel jou als je (ex-)partner. Hij of zij begeleidt de onderhandelingen tussen beide partijen. Waar nodig kan een mediator helpen om de vastgelopen communicatie tussen jullie beiden te herstellen.
Het tot een oplossing komen bij een scheiding is vaak maatwerk. Daarom verschilt de tijd die daarvoor nodig is per situatie. Het standaardpakket van NOVUM bestaat uit vijf sessies van 1,5 uur. Wij hanteren daarbij een uurtarief van €150,- per uur exclusief btw.
Huurwoning
Gescheiden kan gevolgen hebben voor huurtoeslag. Woon jij en (ex-)partner in een huurhuis en besluiten jullie uit elkaar te gaan verandert de situatie omtrent huursubsidie. Lees meer over de gevolgen voor huurtoeslag.
Het is mogelijk dat een van jullie het huis blijft huren na de scheiding. Dan kan het zijn dat er dingen moeten worden aangepast in het huurcontract. Wat er moet worden veranderd, verschilt per situatie. Allereerst is het belangrijk om te weten wie er in het huurhuis blijft. Lees meer over scheiden en een huurcontract.
Als de scheiding al officieel rond is, hoef je met minder zaken rekening te houden als je een huis wilt huren dan wanneer deze nog lopende is. Zaken om op te letten zijn onder andere op wiens naam het huis staat, eventuele urgentieverklaring of hoe het geregeld is met huurtoeslag. Lees meer over het huren van een woning na een scheiding.
Het is denkbaar dat je al een huurhuis wilt betrekken, terwijl jullie nog niet officieel gescheiden zijn. Dat is geen probleem. Je hoeft de scheiding niet af te wachten om al in een (sociale) huurwoning te kunnen gaan wonen. Het is in dit geval goed om te weten hoe het geregeld is met huurtoeslag, urgentieverklaring of huurcontracten. Lees meer over het huren van een huis tijdens een echtscheiding.
Koopwoning
Een scheiding heeft veel gevolgen. De verdeling van jullie gezamenlijke woning is daar een belangrijk voorbeeld van. Hoe werkt de financiele afwikkeling bij de verkoop van de woning? Wat is de onder- of overwaarde? Welke zaken moeten er geregeld worden met de belanstingdienst? Lees meer over het verkopen van een huis bij scheiding.
Ja zeker, het kan na een scheiding waardevol zijn om je koophuis te verhuren. Bijvoorbeeld als het financieel niet interessant is of het niet direct lukt om je woning te verkopen. Het verhuren van je koophuis heeft wel fiscale gevolgen om rekening mee te houden. De duur van het verhuur van de woning speelt hierbij een belangrijke rol. Lees meer over het verhuren van de woning na een scheiding.
Jullie besluiten te gaan scheiden, maar wonen nog wel in hetzelfde huis. Dat is meestal geen prettige situatie. Het komt dan ook regelmatig voor dat mensen tijdens de echtscheiding al een ander huis willen kopen. En dat is mogelijk, al komt er wel veel bij kijken. Het is onder andere van belang in welke vorm jullie getrouwd zijn. Is dit onder huwelijkse voorwaarden of onder gemeenschap van goederen. Lees meer over het kopen van een woning tijdens de scheiding.
Na een scheiding gaan jullie allebei op zoek naar een geschikte plek om te wonen. Sommige mensen kiezen voor een huurwoning, anderen spelen met de vraag of zij zelfstandig een huis kunnen kopen. In dat laatste geval zijn er verschillende opties en dingen waar je rekening mee moet houden. Wordt er een nieuw huis gekocht of wordt het gezamenlijke huis door een van de partners gekocht? Meer informatie over het kopen van een woning na een scheiding.
Waardebepaling en verdeling
Het komt vaak voor dat personen die gaan scheiden samen een koopwoning bezitten. In dat geval moet er een aantal afspraken worden gemaakt. Hoe dan ook is het belangrijk om de waarde van het koophuis te bepalen. Dan kun je namelijk vaststellen wie op welk geldbedrag recht heeft. De waarde kan met of zonder taxatie bepaald worden. Lees meer over de waarde bepalen van een huis bij een scheiding.
Bij een echtscheiding is de verdeling van het gezamenlijk vermogen een belangrijke zaak. Er kan tevens sprake zijn van een openstaande schuld die jullie samen hebben opgebouwd. Ook deze moet mogelijk worden verdeeld. Welke stappen je in beide situaties kunt zetten, is afhankelijk van de omstandigheden. De afspraken die jullie hebben gemaakt en onder welke voorwaarden jullie getrouwd zijn is bijvoorbeeld van belang. Lees meer over scheiden met schulden en vermogen.
Maak een inboedellijst en breng in kaart welke goederen moeten worden verdeeld. Spreek af wie welke goederen krijgt en leg dit vast. Een tip is om afzonderlijk van elkaar een lijst op te stellen met de spullen waar jullie aan gehecht zijn. Bepaal vervolgens welke waarde de spullen vertegenwoordigen. Je kunt dit doen door uit te gaan van een nieuwprijs of tweedehands prijs of laten taxeren. Tips over het verdelen van inboedel bij scheiden.
Als jullie gaan scheiden en kinderen hebben, dan hebben jullie de verplichting om ook financieel voor jullie kinderen te blijven zorgen. Dit wordt kinderalimentatie genoemd. Hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden is afhankelijk van de inkomsten en jaarlijkse indexering. Lees meer over kinderalimentatie.
Als één van jullie beiden niet genoeg inkomsten heeft om van te leven, dan moet de ander na de scheiding bijdragen in de kosten. Dat wordt dus partneralimentatie genoemd. Jullie kunnen hierover samen afspraken maken. Dit gebeurt vaak in overleg met een mediator. Lukt het niet om tot een akkoord te komen? Dan stelt de rechter een bedrag vast. Lees meer over partneralimentatie.